Vítejte na stránkách věnovaných především HP FF, snad se vám tu bude líbit, snad se budete i vracet. Pokud po sobě zanecháte pár slov, budu moc ráda.
sova



.

20. 8.

20. srpna 2018 v 23:30 | Paccia Domna |  *Non-fiction
Já vím, že červené víno má mít pokojovou teplotu. Ale pochybuju, že tím byla myšlena teplota podkrovního pokoje v tropech. Takže abych se vyhnula svařáku, nesportovně jsem ho strčila do ledničky.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 JSark JSark | 21. srpna 2018 v 13:34 | Reagovat

Neminula si sa povolaním? Mala si byť vinárka. :-D Ale s tým teplom tomu rozumiem, varím sa a to ani nie som na podkroví. Stále tak uvažujem, že týmto tempom v budúcnosti nebudeme dorábať podkrovie, ale radšej pivnicu. 8-O

2 P. D. P. D. | 21. srpna 2018 v 20:49 | Reagovat

že jo? taky si říkám, že s vínem by mi bylo líp...

3 JSark JSark | 21. srpna 2018 v 21:33 | Reagovat

My tam víno nemáme, jedine slivovicu. Ale skôr mi ide o ten chládok. :-D

4 P. D. P. D. | 21. srpna 2018 v 22:02 | Reagovat

slivovice taky dobrá :)

5 JSark JSark | 21. srpna 2018 v 22:12 | Reagovat

Archívna. :)

6 P. D. P. D. | 21. srpna 2018 v 22:17 | Reagovat

hmmm :)

7 JSark JSark | 22. srpna 2018 v 13:03 | Reagovat

Ako v zmysle, že ju nikto nepije. Preto je archívna. :-D

8 P. D. P. D. | 22. srpna 2018 v 18:46 | Reagovat

aha... tak to mně archiválie nevadí... :-D sice slivovice není moje č. 1, ale když není zbytí...

9 JSark JSark | 23. srpna 2018 v 14:38 | Reagovat

U nás tiež nikto. Ale archívna je aj preto, že za posledné roky nebola taká úroda, aby sa urobila nová. Dnes sme oberali slivky a z 11 stromov sa podaril malý cca 10 kilový košík. :-(

10 P. D. P. D. | 23. srpna 2018 v 16:01 | Reagovat

tak to my máme švestek spoustu. jenže nepálíme

11 JSark JSark | 23. srpna 2018 v 16:35 | Reagovat

A prečo? Občas je to lepšie platidlo ako peniaze. :-D
U nás väčšina popadala, netuším, či kvôli suchu alebo pre červivosť. Ale aby boli slivky už v druhej polovici augusta nie že dozreté, ale prezreté, to je šialené. Táto odroda bežne začína dozrievať v prvej polovici septembra a končí začiatkom októbra. 8-O

12 P. D. P. D. | 23. srpna 2018 v 16:39 | Reagovat

to je jednoduchý - my to neumíme :-D

no, tak já každoročně vozila s sebou cukety, když jsem se zase přestěhovala kvůli škole, protože se začaly dělat - a měla jsem je tak přes celý září. letos byly na začátku prázdnin a už pomalu končí... je to šílený

13 JSark JSark | 23. srpna 2018 v 17:04 | Reagovat

Nikdy nie je neskoro naučiť sa nové veci. :-) Slivovička sa robí ak sa dobre pamätám dvomi spôsobmi. Buď sa dajú do suda celé dobre dozreté slivky (umyté, bez stopiek a zdravé, nie plesnivé, hnilé), ktoré sa len pomačkajú aby z nich vypadli kôstky a nechajú sa vykvasiť (cca 6 - 8 týždňov), alebo sa podrvia aj s kôstkami a nechajú vykvasiť, ale to sa robí málo a niektorí to odmietajú. Kvasí sa v uzavretých nádobách, ideálne niekde v teple ale zase nie na slnku. Kvas sa odnesie do pálenice, tam sa zaplatí za vypálenie, obvykle na 50-52 %. Neviem, ako je to povolené u vás v Čechách, u nás tuším 30 l na osobu, tak ak je viac kvasu, treba to rozpísať po rodine. :-P
Jj, všetko je strašne skoro. Začiatkom augusta obvykle začínali černice - teraz už je po nich. Poloskoré jablká v polke septembra - práve ich oberáme, asi pôjdu dolu všetky. Neskoré (september/október) - no včera som také vyfarbenejšie obrala, inak by padli. Hrušky! Také, čo oberávame na prelome IX/X, som predvčerom obrala všetky, ešte zelené, inak by sa roztĺkli a zožrali by ich sršne. Hrozno začína, čo inak zberám začiatkom októbra. Neskutočné. :-x

14 P. D. P. D. | 24. srpna 2018 v 0:09 | Reagovat

no, tady právě nikde pálenice v dosahu není. kamarád to bere do znojma, když je tam u příbuzných, ale já nic v normálním dojezdu nemám... jsem odkázaná na obchody a známé... no, i s tím se dá žít...

15 JSark JSark | 24. srpna 2018 v 14:43 | Reagovat

Hm, čo myslíš dosahom? My sme vozili do pálenice tak 100 km od nás. Aj tak na to treba nákladiak, pálenice väčšinou berú od 250 litrov kvasu vyššie. A to osobákom neprevezieš.

16 P. D. P. D. | 24. srpna 2018 v 16:37 | Reagovat

aha... no do 100 km bychom to dali, ale takový objemy ne, tolik toho zase nemáme...

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama